Wil jij een High Performer zijn? Hoe doe je dat?

Boek van brendon burchard "High preformance habit"

Tot hoge prestaties komen, is niet geassocieerd met leeftijd, geslacht, persoonlijkheid of waar je vandaan komt. Het draait allemaal om het ontwikkelen van zes gewoontes, zo blijkt uit onderzoek.

In zijn boek High Performance Habits: How Extraordinary People Become That Way, komt Brendon Burchard met zes weloverwogen terugkerende gewoontes van high performers – zoek duidelijkheid, genereer energie, verhoog productiviteit, ontwikkel invloed, toon moed, verhoog de noodzaak – en toont aan dat deze direct en sterk correleren met succes op lange termijn. Hij legt op een praktische manier uit hoe je deze zes gewoontes in je professionele en persoonlijke leven kunt ontwikkelen.

‘High performer’ zijn, betekent dat jij je bewust bent van een ander niveau van presteren en dat je geen genoegen neemt met waar je nu staat. Je streeft naar persoonlijke en professionele groei. Dat je je beste leven wilt leiden en het volgende niveau wilt vinden in alles wat je doet.

Gewoontes die je kan versterken om een buitengewoon leven te creëren.

1. Zoek duidelijkheid
High performers krijgen niet noodzakelijkerwijs duidelijkheid. Ze zijn vaker op zoek naar duidelijkheid dan andere mensen. Ze zijn nieuwsgierig en creëren daarmee een grotere kans deze te vinden en op hun ware pad te blijven. Ze brengen ook minder belangrijke zaken, waar ze tegen aan kunnen lopen, in kaart. Hierdoor zijn ze beter in staat afleidingen te weerstaan en zich te blijven focussen op datgene wat belangrijk is.

2. Genereer energie
De meest mensen verliezen energie in de overgang tussen taken, activiteiten of rollen. High performers hebben deze overgangen onder de knie en laden juist energie op als zij switchen van de ene naar de andere activiteit.

3. Verhoog de noodzaak
Vóór elke belangrijke activiteit, vragen high performers zich af waarom het belangrijk is om goed te presteren. Als je nood hebt, moet er iets gebeuren. Je moet handelen. Je krijgt dingen gedaan. Er is niet veel keuze; je hart, je ziel en jouw behoeften van het moment zeggen dat je moet handelen.

4. Verhoog productiviteit
High performers richten zich op het belangrijkste en stellen dit centraal. Ze blijven actief in het verbeteren van hun focus, projectplanning en de dagelijkse productiviteitsprocessen. Ze zijn ook productiever omdat ze vijf stappen vooruit kijken en zichzelf bij elke stap aansluiten.

5. Ontwikkel invloed
High performers ontwikkelen invloed door mensen om hen heen te leren nadenken en uit te dagen om te groeien. Ze zetten geavanceerde strategieën in om anderen in zich te laten geloven, zich te ondersteunen, of de acties te ondernemen die zij suggereren. Dat maakt het voor hen makkelijk om vooruit te komen.

6. Toon moed
High performers weten dat worstelen een natuurlijk onderdeel van het proces is – niet alleen accepteren, maar ook waarderen dat werken in moeilijke tijden noodzakelijk is voor succes. Ze zijn meer open over zichzelf dan anderen en delen hun ambities vaker. Dit maakt hen minder bang en moediger.

Laat jij dat deel van jou dat iets onder de knie wil krijgen, tot leven komen?
Wil jij je erop toeleggen weloverwogen gewoontes te ontwikkelen? Wil jij precies weten wat je doet, zodat je het opnieuw kan doen en ook andere mensen kan motiveren om het te doen?

Word je nieuwsgierig? Volg dan onze blog, waar wij de komende tijd verder in zullen gaan op de 6 gewoontes.

One comment on “Wil jij een High Performer zijn? Hoe doe je dat?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *