High Performer Habit ‘Genereer energie’ Zo doe je dat!

High Performance Habits: ‘Genereer energie’

Er is al zo vaak geschreven welke factoren van invloed zijn op het bereiken van ‘hogere’ prestaties. Maar dat een kleine, alledaagse gewoonte, zoals het effectief leren omgaan met overgangen tussen activiteiten, kan leiden tot langdurig betere werkprestaties, dat is minder bekend.

Draag jij ooit negatieve energie over van de ene naar de andere activiteit?

Genereer Energie; Wat is dat, waarom zou je en hoe doe je het?
In zijn boek High Performance Habits: How Extraordinary People Become That Way, komt Brendon Burchard met een weloverwogen terugkerende gewoonte van high-performers – genereer energie – en toont aan dat deze direct en sterk correleert met succes op lange termijn. Hij legt op een praktische manier uit hoe je deze gewoonte in je professionele en persoonlijke leven kunt ontwikkelen.

Wat wordt bedoeld met overgangen?
Elke ochtend als je wakker wordt en je dag begint, ervaar je een overgang van rust naar actie. Het begin van je dag is een overgang. Op het werk, als je klaar bent met het maken van een presentatie en je gaat je mail controleren, is er sprake van een overgang. Je gaat dan van een creatieve modus naar een mailmodus. Of de overgang als je na je werk naar huis gaat. Je gaat dan van de ene rol naar de andere rol. Je kunt veel energie verliezen in deze overgang tussen taken, activiteiten of rollen.

High-performers hebben hun overgangen onder de knie.
High-performers zijn zich ervan bewust dat overgangen enorm waardevol zijn. Een overgang is een krachtige ruimte van vrijheid tussen activiteiten. Zij gebruiken deze ruimte en tijd om hun energie te versterken. Zij nemen een pauze en geven zichzelf ruimte voor deze korte gewoonte. Het is meer dan alleen een ‘herstelmoment’. Ze maken zich bewust los van de ene activiteit en richten zich vervolgens op de volgende activiteit. Door deze extra focus kunnen ze meer aanwezig zijn in de volgende activiteit, waardoor deze minder energie kost. Dit zorgt ervoor dat ze zichzelf de hele dag opladen – tussen activiteiten door, in plaats van energie te verliezen

En dan de vraag: Hoe doe je dat? In twee stappen, zegt Brendon Burchard.

Verander de manier waarop je van de ene activiteit naar de andere overschakelt

Stap 1: focus je op ontspanning

  • Sluit je ogen voor een aantal minuten. Dit hoeft niet lang te duren – een minuut of twee.
  • Ga rechtop zitten en adem diep, terwijl je steeds opnieuw het woord “ontspan” of “laat los” herhaalt en je je lichaam opdracht geeft om alle spanning in je schouders, je nek, je gezicht te laten verdwijnen. Breng je aandacht naar de rest van je lichaam, je borst, je rug, je bekken en je benen. Laat ook hier de spanning los.
  • Als dit moeilijk is, concentreer je je gewoon op een deel van je lichaam, adem diep in en herhaal het woord “laat los” of “ontspan” en laat de spanning van je lichaam wegglijden.

Gedachten zullen onvermijdelijk in je hoofd opkomen, probeer ze niet weg te duwen of erover na te denken – laat ze gewoon gaan en keer terug naar de woorden “ontspan” of “laat los”

Wanneer je voelt dat je wat spanning hebt losgelaten – ga je naar het volgende deel van de oefening.

Stap 2: focus je op je intentie

  • Je gaat je focussen op je volgende activiteit. Je gaat nadenken over wat je wilt ervaren en bereiken in je volgende activiteit.
  • Je kan jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen stellen:
    • Hoe kan ik deze activiteit met volledige inzet doen?
    • Hoe kan ik van het proces genieten?
    • Waar zal ik trots of tevreden over zijn?
    • Welke kwaliteit van mijzelf kan ik inzetten?

Dit hoeven niet specifiek deze vragen te zijn die je jezelf stelt. Intentie is je drijfveer. Vraag jezelf af waarom je iets doet, wat je wilt ervaren en welk doel je wilt bereiken. Dit soort vragen zal je ertoe aanzetten meer aanwezig te zijn in je volgende activiteit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *